1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Socialdemokraterna har börjat förhandla – hoppas få majoritet

Än är det oklart vilken konstellation som ska styra kommunen efter valet. Men Centerpartiet och Sverigedemokraterna spelar en nyckelroll huruvida det kan komma att handla om ett majoritets- eller minoritetsstyre.
Tomelilla kommun.
Foto: Sprisse Nilsson

Kommer blockpolitiken brytas för en konstellation bestående av Centerpartiet, Socialdemokraterna och de andra småpartierna? Eller ingår någon ett samarbete med Sverigedemokraterna? Att det ska bli ett majoritetsstyre hoppas åtminstone S som slängt ut en trevare till ett annat parti, som man i nuläget inte vill avslöja.

– Vi tror att det går att fixa ett majoritetsstyre, vilket vore enklare än att hålla på med minoriteter, säger Sara Anheden (S) till YA.

Hon säger att partiet har en förhandlingsgrupp som nyligen fått mandat att kontakta ett parti i kommunen med frågan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi avvaktar fortfarande på ett svar.

Dock är det troligtvis inte Moderaterna man har kontaktat för Per-Martin Svensson (M) säger att det är alliansen som gäller och inget annat. Och att förhandlingarna inte riktigt börjat. Inte förrän på onsdagskvällen hade M utsett förhandlare.

– Om man diskuterar blocköverskridande så är svaret nej, det är alliansen som gäller, säger Per-Martin Svensson tvärsäkert.

Enligt kommunalråd Leif Sandberg (C) så finns det inget att berätta i nuläget.

– Moderaterna har inte haft någon förhandlare förrän nu, vi har väntar på dem. Naturligtvis är vårt första val alliansen, men vi vet inte vad deras krav är i nuläget, säger Leif Sandberg (C) kommunstyrelsens ordförande.

Han utesluter dock inte att det kan komma att bli diskussioner med andra partier, och hans gissning är att ett besked om det nya styret kan komma efter helgen tidigast.

– Håller inte ett minoritetsstyre eller om det inte är gångbart, så får vi ju se.

Grannkommunen Simrishamn styrs av Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Österlenpartiet och Miljöpartiet. I Tomelilla styrde S och M tillsammans under förra valperioden och S och Liberalerna har styrt tillsammans en gång för länge sedan. S och C har dock aldrig tidigare regerat ihop i Tomelilla.

Jokern i förhandlingarna är SD som efter valet är Tomelillas största parti. Och YA har försökt att nå Per Gustafsson, förstanamnet på SD:s lista, utan resultat. Vem som ska få kommunalrådsposten är en annan fråga, och med 10 mandat vardera till SD och S, och 8 mandat vardera till M och C något som gissningsvis kommer att leda till hårda förhandlingar.