1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stor skillnad ute i valdistrikten

Tomelillas valdistrikt röstar rejält olika, enligt det senaste valresultatet. I Brösarp är Centerpartiet överlägset störst med sina 26 procent. Medan Sverigedemokraterna kommer upp i hela 28,8 procent i Onslunda. Och Socialdemokraterna får högsta procent - 31,1 - i Tomelilla Centrum söder.
SD Tomelilla fick störst framgångar i valet och är nu Tomelillas största parti.
Foto: Mark Hanlon

Tomelilla Centrum söder toppar röstligan när det gäller det enskilda parti som fått andel av sina distriktsväljares röster. Socialdemokraterna får 31,1 procent, vilket ändå är en nedgång med förra valet på 5,5 procentenheter. Valdeltagandet landade bara på knappt 80 procent och som andraparti hamnar SD med 21,8 av rösterna. MP, SPI Välfärden och L tappade också väljare medan M, C, V och KD ökade.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

På andra sidan centralorten, Tomelilla Centrum norr, gick det ännu sämre för S, som sjönk med 7,4 procentenheter till 28,1 procent. För SD gick det ännu bättre än i Centrum söder och partiet landade på 27,7 procent, en ökning med 3,8 procentenheter. Här minskade också M medan C, V och L fick fler röster. Att notera är också att det nya Trygghetspartiet fick 2 procent av Centrum norr-rösterna, att jämföra med 1 procent i Centrum söder.

Ute i bygderna sticker Onslunda och Tryde-Ullstorp-Övraby ut genom att man ger SD 28,8 respektive 25,9 procent av sina röster.

Men de skiljer sig sedan åt genom att man i Onslunda ger C och M andra- och tredjeplatsen, medan Tryde-Ullstorp-Övraby väljer S och M som andra respektive tredje parti. I det senare distriktet gör M en stor uppryckning med 4,7 procentenheter att jämföra med SD som bara ökar med 1,8 procentenheter. För att inte tala om Onslunda där SD går framåt med hela 6,1 procentenheter.

För Brösarps del är Centerpartiet den stora vinnaren. Genom att öka med 8,3 procentenheter landar C på 26 procent. De partier som tappat flest väljare i Brösarp är MP (-4,6), L (-2,8) och här går SD ner med 1,8 procentenheter och hamnar på 16,1 procent av rösterna.

Slutligen i Smedstorp får SD 24 procent, tätt följt av M med sina 23,3 procent. I Smedstorp är det S som förlorar flest röster, men även MP tappar 2,6 procentenheter.

Brösarp hade det högsta valdeltagandet då 83,6 procent begav sig till valurnorna.