V och MP utesluter samarbete med SD

Glädjen och besvikelsen är stor i V och MP efter valet. Vänsterpartiet är glada för sitt extra mandat, lika besvikna är MP över att ha har tappat ett. Gemensamt för bägge partierna är bedrövelsen över SD:s framgångar och övertygelsen att man inte kommer att ingå något samarbete med Sverigedemokraterna.
Mona Nihlén (V), tillsammans med Socialdemokraterna när V och S presenterade sitt budgetförslag för 2018.
Foto: Mattias Lundvall

Efter att det stått klart att V gått från ett till två mandat, och MP med det omvända det vill säga förlorat ett mandat, säger gruppledarna till YA att man har blandade känslor efter att valresultaten presenterats. Framför allt är bägge partierna besvikna på Sverigedemokraternas framgångar.

– Vi är väldigt nöjda över vår valrörelse, både lokalt och regionalt har vi gjort ett fint val, men vi är bedrövade över SD. Samtidigt så känns det som att vi är en motpart, säger Mona Nihlén (V).

Mikael Holmberg från Miljöpartiet Tomelilla till vänster.
Foto: Jenni Dahlgren

Hos Miljöpartiet är det mer dämpade känslor efter veckan som gått.

– Vi förlorade ett mandat i Tomelilla så det är ju inget superresultat direkt. Spontant känns det som att det handlar mycket om partiet på riksnivå, vilket säkert slagit igenom en hel del när folk röstat, och att det generellt blåser en hel del högervindar. Men visst är det en läxa att lära, säger Mikael Holmberg (MP).

Hur den nya mandatfördelningen kommer att påverka deras partier under den kommande mandatperioden är det svårt att svara på i nuläget. Detta eftersom de inte vet hur det framtida styret kommer att se ut.

– V har ett bra samarbete med sossarna och med ett mandat ytterligare får vi möjlighet att påverka mer, säger Mona Nihlén.

– Det är för tidigt att säga hur konstellationen blir så vi får först se vart vårt mandat landar, säger Mikael Holmberg,

Läs mer

Tomelilla

Här stänger Telia ner telefonledningarna nästa år

Tomelilla en av de berörda kommunerna då Telia avslöjar på vilka orter som det gamla kopparnätet ska stängas ner härnäst.

Ledare

Ledare: Allians för Skåne – håll ut mot SD och S

Köerna till Bup är långa. Men S, SD, MP och V gick ihop för att stoppa en vårdvalsreform som skulle kunna bidra till att korta dem.

Kristianstad

Kömiljarden: Skåne har kortat köerna – men väntetider till BUP är fortfarande för långa

Sjukvården i Skåne har lyckats korta köerna något. Det innebär att Region Skåne klarar kraven för kömiljarden den första månaden 2020.

Kultur

Boktoppen: ”En nära och kär relation mellan mor och dotter i ett danskt vardags-80-tal”

Recensenterna väljer de bästa böckerna just nu.

Ystad

Första tomten på nya industriområdet är såld

Leny Fastighets AB köper mark utmed Kristianstadsvägen i Ystad för att bygga nytt till Postnord.

Familj

Bröllopsspecialisten är bokad ett år i förväg – ”deluxe”-paketet lockar

Trodde du att en vals eller Dirty Dancing-lyftet var poppis på dagens bröllop tror du fel. Dj Håkan Winqvist vet, han har specialiserat sig på bröllopsspelningar.