1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

700 vindkraftverk utanför sydkusten

Runt 700 vindkraftverk kan placeras utanför Ystad, Skurup och Trelleborg. Det är det danska företaget Dong Energy som just nu sonderar marknaden för en storsatsning på havsbaserad vindkraft.Skåne
Energijätten Dong Energy ska utreda förutsättningarna för totalt fem vindkraftsparker i havet utanför Skåne, Blekinge och Gotland. Arkivbild.
Foto: CALBERG JASPER

Dong energy är en halvstatlig energikoncernmed säte i Danmark. I dag är företaget störst i världen på havsbaserad vindkraft.

Tidigare har satsningarna mest gjorts i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Nu har man alltså börjat snegla på Sverige.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Vi är intresserade av alla områden där det finns bra förutsättningar för vindkraft till havs. Men vi har än så länge inga konkreta planer för Sverige, säger Dong Energys presschef Tom Lehn Christiansen.

Han betonar om och om igen att företagets planer befinner sig på ett mycket tidigt stadium.

– Vi har kapaciteten för att klara av stora vindkraftparker. Nyligen vann vi en upphandling på en vindkraftpark i Storbritannien på 1400 megawatt. Men när det gäller Sverige har vi ännu inte planerat något konkret, säger han.

De mest intressanta områdena för företaget är förutom Gotland och Blekinge den skånska sydkusten. I en första sondering räknar företaget med runt 700 verk i tre olika parker utanför sydkusten.

– Exakt hur många det blir är också beroende av en mängd faktorer. Det handlar bland annat om hur tätt verken ska stå, säger Tom Lehn Christiansen.

Företaget betonar att man ännu så länge befinner sig på planeringsstadiet. Nästa steg blir en ansökan om bottenundersökning lämnas till det svenska näringsdepartementet. Därefter kontaktar man kommunledning i Ystad, Skurup och Trelleborg.

– Jag fick ett samtal i början av året från företaget. Jag berättade att Ystad har ett förbud mot havsbaserad vindkraft sedan länge. Efter det har jag inte hört något, säger Ystads kommunalråd Kent Mårtensson.

Medan andra vindkraftsföretag som Vattenfall ratar havsbaserad vindkraft tror Dong energy att det går att få ekonomi i ett sådant jätteprojekt.

– Vi har lång erfarenhet av sådana stora projekt och skulle klara av det, säger Tom Lehn Christiansen.

Dong energy har 2400 anställda i den del av koncernen som arbetar med vindkraft.

Enligt företaget har investeringskostnaden sjunkit sedan 2014 - från 156 till 62 Euro per investerad megawattimme.

Mest lönsamma är de riktigt stora verken på minst 10-12 megawatt. Det är sådana som planeras utanför kusten i Ystad.

Magnus Alm, kommunalråd i Skurup, har ännu inte blivit kontaktad av företaget. Han hänvisar till den folkomröstning 2003 som ledde till att kommunen sade nej till vindkraft till havs.

– Jag tycker att vi ska respektera det beslutet. Men skulle frågan komma upp politiskt så är jag förstås öppen för att diskutera frågan, säger han.

Innan planerna kan bli verklighet krävs noggranna undersökningar av sandbottnar och vindförhållanden. Olika myndigheter som försvaret och sjöfartsverket ska också kontaktas.

– Det är många frågor som måste lösas innan vi ens kan ha konkreta planer. Det här är verkligen "early days" i en diskussion om vindkraftparker i Sverige, säger Tom Lehn Christiansen.

Om det skulle bli verklighet handlar det om ett miljardprojekt, men hur stort går inte att värdera.

– Nej, vi vet inte alls hur många miljarder det kan röra sig om, säger han.