1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En speciell skoldag med idrott i fokus

Alla ska kunna ta del av idrott och träning. Det är tanken när 170 elever med eller utan intellektuell funktionsnedsättning på tisdagen fyllde Ystad arena.
Träning av löpteknink på Special Olympics School Unfiied Days i Ystad arena.
Foto: Mark Hanlon

På tisdagen stod Ystad värd för en av fyra Special Olympics Unified School Days som genomförs i landet. Special Olympics är en organisation inom parasportförbundet som satsar på breddidrott för med intellektuell funktionsnedsättning.

– Alla ska kunna idrotta och ha kul, säger kommunens fritidschef Christine Ekdahl efter att evenemanget har kickat igång.

Fördelade i tre olika hallar tog representanter från Friskis och Svettis, YIF Friidrott och YIF handboll hand om barnen och aktiverade dem med en rad olika övningar. De inbjudna barnen var skolelever både med och utan intellektuell funktionsnedsättning, syftet var att prova på olika idrotter tillsammans.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

– Målet är att få så många som möjligt att röra på sig. Elever med intellektuell funktionsnedsättning ska känna sig inkluderade, de ska också känna att de har en valmöjlighet att utöva den idrott som de tycker är kul, säger Dennis Johansson från Parasportförbundet i Skåne.

För arrangörerna handlar dagen både om att entusiasmera barnen och att knyta kontakter med föreningar

– Det här ska vara en väg in för både barnen och föreningarna. Ystad verkar ha många bra föreningar och vi har haft ett väldigt bra samarbete med kommunen, säger Helena Hehlke från Special Olympics Sverige.

Ute på golvet varvades flera olika övningar. I den halva av arenan där YIF Friidrott huserade visade Michael Undrom hur man stöter kula. Han har själv Downs syndrom och tränar regelbundet med föreningen.

Michael Undrom tränar själv friidrott. På tisdagen var han ledar i arenan och visade andra barn med eller utan funktionsnedsättning hur man stöter kula.
Foto: Mark Hanlon

– Det är roligt och spännande att visa hur man ska stöta kula, säger han.

Nere vid höjdhoppet visar ledaren Christian Mårtensson olika teknikövningar för att ta sig över ribban.

Ellinor Andersson böjer sig som en ostbåge, precis enligt tränaren Christian Mårtenssons instruktioner.
Foto: Mark Hanlon

– Den här dagen är ett bra skyltfönster för oss. Friidrotten är mångsidig och här finns något för alla. Det är en bra idrott för alla typer av människor. Det som är en utmaning för oss som förening är få folk att engagera sig som ledare, säger han.

Funktionärerna under tisdagens speciella idrottsdag i arenan hade hämtats från Ystad gymnasiums Barn- och fritidsprogram. I deras utbildning har man lagt in både pratiska och teoretiska pass som handlar om parasport.

– Det är ett sätt för oss att sprida kunskap. Vi hoppas att vi på det sättet kan få framtida ledare, säger Dennis Johansson från parasportförbundet.

Villiam Lynghed glider över ribban.
Foto: Mark Hanlon
Ann-Marie Esbjörnsson tränar handboll med Hampus som går på Diamanten på Västerport.
Foto: Mark Hanlon