1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En viktig paus för de som vårdar sina närmsta

Sommarkaféet finns till för dem som vårdar och stödjer sina närmsta. En gång i veckan samlas de för att utbyta erfarenheter med varandra och få tips och råd. Framförallt är det mellanmänskliga mötet med andra i samma situation en värdefull tillgång.

För andra året i rad anordnar kommunen sommarkafé för anhöriga. De som kommer dit har kanske en partner som har en demenssjukdom, har Parkinsons sjukdom eller någon anhörig som har psykisk ohälsa eller annan långvarig sjukdom. Vid varje träff är det omkring tio personer som träffas

– De vanliga grupperna tar paus över sommaren vilket vi kände blev ett alldeles för långt uppehåll och därför startades sommarkaféet förra sommaren, säger Carina Nilsson som har arbetat som silviasyster sedan 2008.

En gång i veckan träffas människor med olika infallsvinklar för att få stöd av andra men också för att få en energigivande paus.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Enligt Carina Nilsson är det många som inte inser att de är anhöriga och kanske därför missar att de också behöver stöd.

– Många börjar hjälpa till eftersom det handlar om människor som de står väldigt nära men de tänker inte alltid på att de faktiskt också vårdar.

För dem som kommer till kaféet är mötet värdefullt för såväl det emotionella som praktiska planet.

– Det betyder väldigt mycket att få utbyta erfarenheter med andra som förstår. Man inser att man inte är ensam, säger Mary Taylor Hällquist som också är sekreterare demensförbundet i Ystad.

Hon har varit på varje möte den här sommaren .

Sven Månsson och Mary Taylor Hällquist har varit på alla träffar denna sommar och för vissa innebär träffarna även att man får vänner som man kan prata med utöver de vanliga mötena.

Just denna eftermiddag är en dietist på plats för att ge råd om kost och träning. Något som gruppen själv har önskat.

– Förra gången så började vi diskutera hur svårt det kan vara att hålla en bra kost när man helt plötsligt bara ska laga mat till sig själv eller hur man ska kunna veta om de anhöriga får tillräckligt bra mat på boenden. Därför är hon här idag, för att kunna diskutera dessa frågor med oss, säger Mary Taylor Hällquist.

Sven Månsson har också varit här varje träff denna sommar och tycker att allt det praktiska i livet blir mycket lättare när han kan utbyta sina tankar med de andra i gruppen.

– Träffarna betyder väldigt mycket för kunskapen. Jag lär mig mycket av att vara här.