1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Föräldrarna till de gömda barnen talar ut

För första gången sedan det uppdagades att en familj i Ystads kommun under lång tid undanhållit sina barn från svensk skolgång talar nu föräldrarna ut. De tillbakavisar att barnen har hållits isolerade.
TV4:s reporter Therése Cedergren har träffat Pernilla och Hans – föräldrarna till de gömda barnen i Ystad.
Foto: TV4

Intervjun med föräldrarna visades i TV4:s Kalla Fakta under måndagen. Där pratar föräldrarna för för första gången ut sedan barnen omhändertogs sommaren 2018.

Föräldrarna bor fortfarande kvar ute på sin gård i en by i Ystads kommun. Den låsta grinden och det höga planket som har symboliserat isoleringen från omvärlden står kvar, men det är inget som har byggts för att avskärma barnen, säger mamman Pernilla i intervjun.

– Det är första delen av en byggnad, en klassisk trelängad gård bygger man ihop, säger hon.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Den låsta grinden framför porten har satts på plats eftersom familjen gillar smide. Låset kom dit när mediedrevet drog igång i våras.

Anledningen till att barnen omhändertogs var att de under lång tid hade undanhållits från svensk skolgång och att de uppgavs leva helt isolerade från omvärlden. Föräldrarna delar inte den bilden. Enligt intervjun i TV4 trodde de att de gjorde rätt.

– Varje vår hade vi kontakt och fick en blankett utskickad och fyllde i då i namnet på den här amerikanska onlineskolan. Vi signerade och skickade in det och väntade under sommarlovet. I början av augusti har det kommit tillbaka en blankett igen med ett signerat beslut om att vi fick ha den skolgång som vi hade önskemål om, säger mamman.

quote
Att de skulle vara isolerade på nåt sätt. Alltså det stämmer inte

På frågan om varför de inte ville ha barnen i svensk skola svarar hon:

– Det vill vi visst. Och framförallt nu har vi inget problem med det. Men vi trodde då – kanske lite naivt – att vi hade en bra dialog och att den här lösningen var någonting som vi tillsammans hade kommit fram till. Vi har absolut inget emot svensk skola.

Familjen har hela tiden hävdat att de på grund av resor och utlandsvistelser inte har kunnat ha barnen i vanlig skola. Det finns dock fler saker som talar emot detta. Barnen har saknat pass, familjen har inte haft några bevisbara transaktioner som tyder på längre utlandsvistelser och den amerikanska skolan som föräldrarna har angett att barnen har varit inskrivna på har förnekat detta. De har dock sålt undervisningsmaterial till familjen.

Att barnen har levt isolerade styrks också av att ingen tycks ha sett dem ute på byn i vardagen eller vid några aktiviteter.

– Jag känner inte igen mig i det. Vi har varit borta emellanåt för att vi varit på resor. Barnen brukar hänga med oss till affären och posten. Vi har kanske har levt lite mer privat än många mellan resorna. För det har varit intensiva resor och det beror på ytterligare omständigheter men att de skulle vara isolerade på nåt sätt. Alltså det stämmer inte, säger mamman.

Föräldrarnas önskan är nu att deras barn ska komma hem igen.

– Det måste finnas en lösning och de måste kunna komma hem igen. Det måste de kunna göra, säger pappa Hans.

Hård kritik mot kommunen

Ystads kommun har fått hård kritik för hur man har hanterat ärendet. I förra veckan presenterade den externa utredaren Ann-Marie Begler sin granskning av ärendet.

– Jag är förvånad över att kommunen inte har bättre ordning och reda, kunskap och kompetens, sa hon då.

Ann-Marie Beglers kritik riktar sig mot det sätt kommunen dels hanterat skolpliktsärendet, dels orosanmälningar till socialförvaltningen gällande barnen.

Fakta:

Detta har hänt

2000
Första barnet föds.
2002
Andra barnet föds
2003
Familjen köper huset i Ystads kommun och flyttar dit från en annan skånsk kommun.
2005
Tredje barnet föds
2007
Första barnet når skolåldern, men börjar enligt den granskning tidningen HD/Sydsvenskan gjort aldrig på den skola barnet skrivs in på.
2008
Fjärde barnet föds
2009
Andra barnet ska börja i skolan. Föräldrarna meddelar att barnen ska gå på en skola i USA, men det accepteras först inte av kommunen. Så småningom blir beslutet att barnen inte är skolpliktiga i Sverige eftersom familjen visas mycket utomlands och barnen går i en amerikansk skola. Beslutet upprepas sedan varje år fram till 2018 när det avslöjas att barnen inte går på den uppgivna skolan.
2011
Familjen får efter en egen begäran klartecken från Skatteverket för att vara fortsatt folkbokförda på adressen i Ystad även om den tillbringar halva året utomlands.
2012
Tredje barnet ska börja i skolan. Skolgången blir den samma som för de äldre syskonen.
2014
Femte barnet föds
2015
Fjärde barnet ska börja i skolan. Skolgången blir den samma som för de äldre syskonen.
2018
18 maj: Skatteverket som utreder folkbokföringsadressen slår larm till socialförvaltningen i Ystad genom en orosanmälan.
21 augusti: Skolchefen Dennis Hjelmström gör en kontroll som visar att barnen inte går på den skola i USA som föräldrarna påstått.
29 augusti: De fyra barnen omhändertas av Ystads kommun. Äldsta barnet är myndigt.
17 oktober: Förvaltningsrätten i Malmö beslutar att barnen ska vara omhändertagna för tvångsvård enligt lagen om vård av unga (LVU) när Ystads kommuns beslut prövas.
21 december: Kammarrätten i Göteborg avslår föräldrarnas överklagande. Barnen ska vara fortsatt omhändertagna.
2019
6 mars: Högsta förvaltningsdomstolen beslutar att föräldrarna inte får prövningstillstånd
24 juni: Kommunen tillsätter Ann-Marie Begler som extern utredare för att utreda hur kommunen hanterat ärendet
September: Ystads kommun vill omhänderta även det äldsta syskonet i familjen men får nej i förvaltningsrätten.