1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ystad bör få 54 lärarassistenter för att avlasta lärarna. Inför mobilförbud i klassrummen och skapa ett fungerande lärlingssystem. Det skriver Liberalerna i Ystad i en rapport om skolan.

Utgångspunkten för Liberalernas förslag om en bättre skola i Ystad är att staden tappat tappat rejält i den ranking som Lärarförbundet gör. År 2014 låg Ystad på plats 13 av Sveriges 290 kommuner. 2017 låg Ystad på plats 86.

Liberalerna tänker sig fyra sätt att komma åt problemen i skolan som gör att tio procent av eleverna i Ystad lämnar grundskolan utan fullständiga betyg.

Det första förslaget är att ge lärarna tid att ägna sig åt lärandet. De föreslår därför 54 lärarassistenter som ska avlasta lärarna. Nationellt föreslår man 18 000 nya lärarassistenter.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 179 kr)

Liberalerna vill också att skolan ska satsa på särskilda undervisningsgrupper för de elever som har svårt i skolan.

Att skapa lugn och ro i klassrummen är nödvändigt för både lärarna och eleverna, menar L. Därför bör det införas ett ordningsomdöme på högstadiet och i gymnasiet. Ett omdöme som inte ska ingå i slutbetyget.

Mobilfria klassrum är ett måste för att eleverna ska kunna koncentrera sig.

Det behövs också ett kraftigt utbyggt lärlingssystem - en tvåårig yrkesskola - där utbildningen sker hos lokala företag.

Det finns bra förebilder i både Danmark och Tyskland och ett lärlingssystem kan få fler att söka sig till bristyrken inom industrin och hotell och restaurangbranschen.

Dessutom hoppas Liberalerna på att fler elever utbildar sig till hantverkare lärlingsvägen.