Annons

Nytt beslut: Tillåtet att dricka alkohol utomhus

Tiggeridebatten föll, men i striden om alkoholdrickande på allmän plats fick politikerna upp ångan.
Till slut valde man att öppna upp för att dricka vin eller öl i parker och på torg.
Ystad • Publicerad 15 maj 2020
Foto: /TT

Det var upplagt för strid om förslaget att tiggare måste ha polistillstånd för att samla in pengar i Ystad, när de lokala ordningsreglerna skulle beslutas av kommunfullmäktige.

Kommunstyrelsens majoritet (M, SD och KD) hade redan ställt sig bakom förslaget, men Liberalerna – som inte har någon ordinarie ledamot i kommunstyrelsen – hade förklarat att de skulle rösta nej för ett tiggeriförbud.

Annons

Kommunstyrelsens första vice ordförande Gunilla Andersson (M) överraskade dock med beskedet att partiet tänkt om i frågan.

– Vi har diskuterat ihop oss med Liberalerna och följer deras ståndpunkt, sa hon.

Därmed gick luften ur debatten kring tiggeripunkten, då det stod klart att det fanns en majoritet att stryka paragrafen och så blev det också.

Sverigedemokraternas Michael Michaelsen tyckte dock att missförstånd uppstått.

– Nej, detta handlar inte om tiggeriförbud. Vi i Sverigedemokraterna har tidigare lagt motion om både tiggeriförbud och tillståndsplikt. De motionerna har blivit avslagna i fullmäktige.

Han utvecklade SD:s syn på den nya ordalydelsen om tillståndsplikt för pengainsamling i Ystad:

– Den här meningen, förtydligandet, är i och för sig rätt – men den är onödig. För givetvis så gäller svenska lagar, föreskrifter, förordningar och regler för alla som befinner sig inom landets gränser. Om den här meningen får vara kvar eller inte, det är strunt samma.

”Det är allmänt känt att alkoholen har många skadeverkningar”
Adrian Magnusson

Den andra stora förändringen i ordningsreglerna var förslaget att det skulle bli tillåtet att dricka alkohol i parker och på torg.

I ett remissvar har polisen rekommenderat att inte lätta på reglerna, eftersom myndigheten tror det kan leda till ”en ökad risk för ordningsstörning”.

Socialdemokraternas Adrian Magnusson var mycket kritisk till förslaget:

Annons

– Det är allmänt känt att alkoholen har många skadeverkningar, och det har blivit ännu tydligare nu under den här pandemin där många sitter isolerade i karantän med en partner som dricker alldeles för mycket.

– Att då under dessa förutsättningar skicka ut signalen till Ystads invånare att: ”Nu är det läge att släppa alkoholen fri”, det tycker jag är en väldigt märklig politisk prioritering. Jag är uppriktigt förvånad.

Moderaternas Stefan Engdahl var förvånad på sitt sätt och drog paralleller till hur väl det svenska folket skött sig under coronapandemin.

– Därför blir jag något förvånad när man vill förbjuda att dricka ett glas öl eller vin på allmän plats. Borde inte även detta kunna hanteras med frihet under ansvar? Vi måste kunna lita på våra medborgare, att de klarar av att hantera denna frihet lika bra som de hanterar coronaviruset som är en avsevärt större fråga, sa han.

Centerpartiets Håkan Eriksson ville inte släppa alkoholdrickandet fritt, men förklarade att partiet kunde tänka sig ett undantag för utomhusmiljön vid Marinan som anses ligga utanför Ystads innerstad.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna ställde sig bakom Centerpartiets förslag, men förgäves.

Kommunstyrelsens förslag vann i voteringen 16-15, och därmed blir det tillåtet att dricka alkohol på allmän plats så länge förtäringen inte ”föranleder olägenhet”.

Fredrik SjöstrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons