Annons

Dags för den sista strandfodringen

I Ystad förbereds just nu en ny strandfodring av stränderna i Sandskogen och Löderups strandbad. Det är den sista av fyra som kommunen har tillstånd för.
Ystad • Publicerad 5 februari 2020
Stranden i Sandskogen ska fyllas på med ny sand.
Stranden i Sandskogen ska fyllas på med ny sand.Foto: Carl Johan Engvall

Under våren kommer cirka 80 000 kubikmeter sand att sugas upp från Sandhammars bank cirka 10 kilometer söder om Sandhammaren. Sanden sprutas upp och fördelas på de erosionsdrabbade stränderna i Löderups strandbad och Ystads Sandskog. Senast det skedde var 2017.

– Det är fjärde och sista gången enligt det tillstånd som vi har. När vi är färdiga i år har vi tömt ut all den sand som vi har lov till, säger miljö- och klimatstrateg Mona Skoog på Ystads kommun.

Miljö- och klimatstrateg Mona Skoog.
Miljö- och klimatstrateg Mona Skoog.Foto: Tomas Nyberg
Annons

Under tio år har kommunen tillstånd att ta upp sammanlagt 340 000 kubikmeter sand för åtgärder mot kusterosion. Den här typen av strandfodring har tidigare skett 2011, 2014 och 2017.

Upphandlingen av årets strandfodring är klar och det enda som återstår är att avtalet mellan entreprenören och kommunen ska skrivas på. Tanken är att arbetet ska vara avslutat den siste april.

– Årets strandfodring skiljer sig inte nämnvärt från de tidigare åren. Det som har tillkommit är att vi numera ingår i ett stort EU-projekt med fokus på mer eller mindre naturanpassade kuståtgärder mot erosion. I samband med fodringen kommer vi att vidta en del åtgärder på stränderna och i sanddynerna, säger Mona Skoog.

Strandfodring vid Löderups strandbad 2017.
Strandfodring vid Löderups strandbad 2017.Foto: Carl Johan Engvall

EU-projektet som heter Life Coast Adapt syftar till att arbeta med naturen vid erosionsåtgärder. Det handlar till exempel om att återställa sandmiljöer, plantera ålgräs, ta bort hårda strukturer, anlägga våtmarker, erosionsskydda åar och att skapa naturliga rev.

Arbetet mot erosionen samordnas på flera olika sätt. Ystads kommun ingår till exempel i nätverket Erosionsskadecentrum som består av 22 kommuner, länsstyrelsen i Skåne och Halland samt ett tiotal företag och organisationer. Utöver detta nätverk finns det även ett samarbete som kallas regional kustsamverkan.

– Det finns ett väldigt stort intresse för det som vi gör i Ystad och jag tycker att strandfodringen har varit framgångsrik, säger Mona Skoog.

Kommunen har kontinuerligt utfört mätningar för att se effekterna av sina åtgärder. Inför de tre strandfodringarna har man mätt stränderna på de platser där sanden har lagts ut. Innan hela projektet påbörjades gjorde man också en heltäckande mätning längs hela kommunens strandlinje. Efter den fjärde och sista strandfodringen kan det finnas anledning att åter göra en sådan total mätning för att mäta effekterna på ett större område.

Strandfodring vid Löderups strandbad 2017.
Strandfodring vid Löderups strandbad 2017.Foto: Mark Hanlon

– Jag hoppas att strandfodringen kan få fortsätta, men det är ett politiskt beslut och en diskussion som inte ens har påbörjats. Om det blir en fortsättning skulle det vara bra med ett mer flexibelt tillstånd för när, var och hur vi får lägga ut sanden, säger Mona Skoog.

Fakta

Strandfodring

Syftet med strandfodringen är att bygga upp strandplanet så att det kan fungera som en buffert mellan vågorna och de ömtåliga sanddynerna som i sin tur skyddar bakomliggande landområde.

Det förstärkta strandplanet grundar upp och bidrar till att minska vågornas energi. Den lösa, torra sanden blåser upp i sanddynerna som förstärks och i bästa fall kan nya dyner byggas upp. Samtidigt kommer erosionen att fortgå i den fodrade sanden. Med hjälp av de kustparallella strömmarna flyttas sanden nedströms och på så vis bidrar den till att förstärka även andra kustavsnitt.

Hela poängen med strandfodringen är alltså att erosionen ska få fortgå eftersom det är en naturlig process vid våra kuster.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons