Annons

Exceptionellt läge i Östersjön ger våldsamma effekter på stränderna

Hela Östersjön är fylld med vatten och trots västliga vindar har vi högvatten i Skåne.
– Det är ett exceptionellt läge, säger miljö- och klimatstrateg Mona Skoog.
Ystad • Publicerad 28 februari 2020
Hövden vid Löderups strandbad håller på att förlora kontakten med land och måste nu akut åtgärdas efter erosionen.
Hövden vid Löderups strandbad håller på att förlora kontakten med land och måste nu akut åtgärdas efter erosionen.Foto: Mark Hanlon

Enligt Ystads miljö- och klimatstrateg Mona Skoog känner hon inte till någon period där vi under en så lång tid har haft högvatten.

– Hela Östersjön är full med vatten och trots att vi har västliga och sydvästliga vindar har vi högvatten här. Det är det höga vattenståndet som framför allt orsakar den omfattande erosionen som vi nu ser. Erosionen har haft allvarliga effekter, säger Mona Skoog.

Annons

Enligt henne har Ystad inte drabbats av en så omfattande erosion sedan 2007.

– Det här är den värsta erosionen på länge. Strandfodringen som kommunen har genomfört har gjort att vi under många år har sluppit att akut lappa och laga, men nu har vi återigen ett akut läge, säger hon.

Läs också:

Vid Hagestads naturreservat får naturen ha sin gång.
Vid Hagestads naturreservat får naturen ha sin gång.Foto: Mark Hanlon

Sedan 2011 har kommunen inte behövt budgetera för akuta erosionsåtgärder, men nu blir det alltså återigen aktuellt. Det som framför allt måste åtgärdas är en av hövderna vid campingen i Löderups strandbad som håller på att förlora kontakten med land. En entreprenör håller på att upphandlas för en akutinsats.

Vad gäller erosionen vid Löderups strandbad får kommunen inte tillföra sand med hjälp av strandfodring i det området eftersom det är naturreservat. Under våren kommer kommunen att genomföra den fjärde och sista strandfodringen utifrån det tillstånd på tio år som man har. Redan nu finns det funderingar på en ny ansökan och frågan är då om man skulle kunna fördela sanden på andra platser.

– Jag tror ju att det blir svårt att få tillstånd att lägga sand i naturreservatet. Enligt syftet med naturreservatet ska området få utvecklas naturligt och lämnas fritt från åtgärder. Det skulle dock vara möjligt att tillföra sand uppströms för att på så sätt få det att naturligt transporteras ner mot de oskyddade områdena, säger Mona Skoog.

Oaktat vad de framtida åtgärderna kommer att ge blir det intressant att se hur stränderna kommer att formas under sommaren.

– Vi får se om vi får tillbaka någon sand till stränderna, men oavsett kommer det land som vi har förlorat aldrig att komma tillbaka. Och det höga vattenståndet är någonting som vi måste ha med oss när vi pratar om åtgärder framöver i och med att vi kan förvänta oss en permanent höjning av havsnivåerna i och med klimatförändringarna.

Rotsystem från gamla träd har kommit i dager när sanddynerna har blivit vågornas rov.
Rotsystem från gamla träd har kommit i dager när sanddynerna har blivit vågornas rov.Foto: Mark Hanlon
Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons