Annons

Viljan till att hjälpa är stor – kyrkan och politiker redo

Coronaviruset isolerar vissa äldre och hjälpande händer sträcks ut från flera håll.
Centern hjälper medlemmar på landsbygden och i Kivik sträcker kyrkan ut en hjälpande hand till församlingsbor.
Simrishamn/Kivik • Publicerad 19 mars 2020
En hjälpande hand.
En hjälpande hand.

Coronaviruset verkar i stort sett rikta sin farlighet mot äldre med redan andra allvarliga sjukdomar. I Italien är medelåldern för de nu 2 000 avlidna 79,5 år. Och med tanke på det, sätter sig de äldre i våra kommuner i karantän, vilket ställer till extra problem för alla de som bor ensligt på landet.

Centerpartiet i Simrishamn ringde runt till sina äldre medlemmar på landsbygden för att fråga om de behövde hjälp, med att exempelvis handla.

Annons

– Vi vet att det är många äldre som kan ha svårt med detta, men just nu var det ingen av de 25-30 vi hörde av oss till som behövde styrelsens hjälp. Det verkar glädjande nog finnas en god uppslutning från barn och grannar, menar Anna Ling från Centerpartiet Simrishamn.

– Jag har också studerat en del epidemiologi, förklarar Anna Ling.

– Och med tanke på att vi har en hög medelålder här på Österlen inser jag ju hur viktigt det är att äldre stannar hemma, så att viruset inte får fäste här.

Även Kiviks församling väljer att sträcka ut en hjälpande hand till församlingsbor och erbjuder praktisk hjälp, till exempel att handla mat. Den som känner att man behöver sådan hjälp kan kontakta församlingens präster.

Henric TiseliusSkicka e-post
Roger BingSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons