Annons
Nyheter

Ja till tiggeriförbud i kommunen

Ett lokalt förbud mot tiggeri får införas i Vellinge kommun, enligt Högsta förvaltningsdomstolen.
Skåne • Publicerad 17 december 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Högsta förvaltningsdomstolen upphäver tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten när det gäller Vellinges beslut att införa ett tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter. Därmed fastställer den högsta instansen kommunens beslut, enligt avgörandet.

Kammarrätten motiverade sitt avslag med att Vellinge kommun inte kunnat visa att tiggeri stör den allmänna ordningen på de platser där kommunen vill införa ett lokalt tiggeriförbud genom lokala ordningsföreskrifter.

Annons

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar bland annat att kommuner har vittgående befogenheter när det gäller lokala ordningsföreskrifter, men att de måste ha ett visst syfte och inte vara för långtgående.

Samtidigt slår den högsta insatsen fast att det inte krävs någon särskild utredning för att visa på störningar av en viss omfattning för att företeelsen – tiggeri i detta fall – ska kunna regleras.

"Om ett sådant krav uppställs skulle en kommun inte kunna införa föreskrifter i förebyggande syfte avseende sådant som typiskt sett kan innebära störningar", skriver domstolen.

Tiggeriförbudet i Vellinge gäller förhållandevis snävt avgränsat geografiskt område, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen. Dessutom slår domstolen fast att det saknas anledning att ifrågasätta kommunens bedömning av behovet för ett lokalt tiggeriförbud på de avgränsade platserna i kommunen.

Något obefogat långtgående förbud är det inte tal om, enligt avgörandet.

"Domstolen konstaterade avslutningsvis att föreskriften getts en sådan utformning att den är möjlig att tillämpa", skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

Eskilstuna väntar på beslut för annan modell

Jimmy Jansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Eskilstuna, konstaterar att Vellinge kommun nu fått ja till en annan modell än den som Eskilstuna kommun valt. I Eskilstuna väntar kommunen på besked från domstolen om deras modell med tillståndskrav och avgift för tiggeri ska godkännas.

– I praktiken försöker vi åstadkomma samma sak, men vi gör det utifrån befintlig lagstiftning. Vårt ligger för prövning, vi väntar besked under vintern.

Han tror nu att många kommuner kommer att titta närmare på Vellinges modell med ett förbud.

– Vi vill se vart vårt förslag tar vägen, vi har valt en lite krångligare väg med tillståndsplikt. Men jag tror att många kommuner kommer att titta på de möjligheter som finns nu.

Annons

Han säger också att Eskilstuna kommun har problem med bosättningar där människor som tigger bor i skogen.

– Vi brottas lokalt med det här. Men politiker i riksdagen har inte tagit några initiativ, säger Jimmy Jansson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons