Annons

M vill inte släppa kommunalrådspost: ”Den chansen ser jag inte som stor”

Moderaterna vill inte släppa ifrån sig makten i Sjöbo.
– Chansen att vi skulle släppa ifrån oss kommunalrådsposten ser jag inte som stor, säger Magnus Weberg (M), Sjöbos nuvarande kommunalråd.
Sjöbo • Publicerad 19 september 2018
Magnus Weberg (M), Sjöbos kommunalråd sedan ett och ett halvt år.
Magnus Weberg (M), Sjöbos kommunalråd sedan ett och ett halvt år.

Moderaterna har lett Sjöbo kommun sedan 1999. I årets kommunalval fick partiet 25 procent av rösterna, och blev därmed näst störst - efter Sverigedemokraterna som nådde 28 procent.

Magnus Weberg hade inte hört talas om SD:s utspel framför kommunhuset förrän YA informerade honom på onsdagseftermiddagen.

Annons

– Nej, det visste jag inte, säger han.

André af Geijerstams uttalande om att Weberg inte alls säger blankt nej till SD tycker han ”får stå för honom”.

– Vi har sagt att vi ska träffas och prata. Att göra det och att inleda ett samarbete är två vitt skilda saker, säger Magnus Weberg.

Han har börjat boka tider med företrädare för olika partier, men ännu inte hunnit ha några möten. Om Moderaterna väljer att hålla fast vid sina allianskamrater, får de partierna sammanlagt 22 mandat av fullmäktiges 49. Det är mer än SD och Sjöbopartiet, men inte tillräckligt för att få egen majoritet.

Om Alliansen vill få majoritet i fullmäktige, räcker det inte heller att ta in Miljöpartiets enda mandat i samarbetet. Då krävs det antingen att partierna samarbetar med Socialdemokraterna eller konstellationen Sverigedemokraterna - Sjöbopartiet.

– Eventuella samarbeten får vi avvakta med att uttala oss om tills vi har haft möte med den nya fullmäktigegruppen på måndag kväll, säger Magnus Weberg.

Han vill i nuläget inte heller delge några personliga uppfattningar om läget, och om det vore önskvärt att samarbeta med fler partier för att stoppa Sverigedemokraterna från att ta makten.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons