Annons
Nyheter

Efter lång konflikt - präst får kragen åter

Etik och religion • Publicerad 20 maj 2020
En präst få efter en lång tvist trots det fortsätta att verka i sitt yrke. Arkivbild.
En präst få efter en lång tvist trots det fortsätta att verka i sitt yrke. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg

En präst i Norrbotten anklagades för att på ett konfirmationsläger ha fördömt homosexuella, bisexuella, transsexuella och queerpersoner. Nu frias prästen av Svenska kyrkans överklagandenämnd och kan åter ta på sig kragen och verka inom kyrkan.

Det var i december som Luleå stifts domkapitel beslutade om avkragningen, eftersom domkapitlet ansåg att prästen genom uttalandena på konfirmationslägret brutit mot vigningslöftet och mot 2005 års kyrkomötesbeslut i frågan.

Annons

Men överklagansnämnden anser att det inom Svenska kyrkan inte finns någon "för alla gällande hållning om samkönade relationer, hbtq-frågor eller om skapelsen och evolutionsteorin", skriver SVT Norrbotten.

Och nämnden menar därför att prästens uttalande i dessa frågor inte strider mot Svenska kyrkans tro och lära.

Rättad: I en tidigare version saknades ordet "anklagades" i beskrivningen av händelsen på konfirmationslägret, och en formulering saknades kring vad överprövningen gällde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons