Annons

Trump: Johnsons brexitavtal hotar handelsavtal

USA:s president Donald Trump ger sig in den brittiska valrörelsen och varnar om uteblivna handelsavtal mellan de två länderna.
Ekonomi • Publicerad 31 oktober 2019
USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var en gång rörande överens om ett stort handelsavtal mellan de två länderna. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var en gång rörande överens om ett stort handelsavtal mellan de två länderna. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

President Trump kritiserar den brittiske premiärministern Boris Johnson för den brexituppgörelse han slutit med EU. Trump säger i en intervju med britten Nigel Farage att ett handelsavtal med Storbritannien blir omöjligt om avtalet med EU blir verklighet.

– Den här uppgörelsen. . . du kan inte genomföra den, du kan inte bedriva handel (med den). Vi kan inte sluta ett handelsavtal med Storbritannien, säger Trump i intervjun med den hårdföre brexitanhängaren och numera ledargestalten i det nya Brexitpartiet, Farage.

Annons

Så sent som i september sade Trump att han samarbetar nära med Johnson, att de två skulle sluta "ett stortartat handelsavtal" så snart Storbritannien lämnat EU.

Men Trump är kritisk till uppgörelsen med EU, ett avtal som Johnson själv karakteriserar som "fantastiskt". Johnsons kansli kommenterade utspelet ett par timmar efter intervjun, i en tweet skriver det att Storbritannien visst kan sluta ett handelsavtal med USA efter utträdet ur EU.

I intervjun passade USA:s president också på att kommentera Labourledaren Jeremy Corbyn:

– Han skulle vara så dålig för ert land, sade Trump till Farage.

Intervjun hölls precis när valrörelsen inför valet den 12 december inletts. Brexitpartiets Farage var dock försiktig att kommentera ett samarbete med Johnsons parti Tories, trots uppmaningar från Trump. Farage sade att han skulle ställa sig "precis bakom" Johnson, men bara om Johnson backade från "det hemska avtalet".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons