Annons
Insändare

Göran Göransson (KD): Hur länge är det försvarbart att kämpa mot naturens makter?

Är det realistiskt och försvarbart att bevara kustlinjen med nuvarande bebyggelse eller måste vi börja tänka i andra banor? Under veckoslutets promenad längs med stranden i Löderups strandbad/Hagestads naturreservat aktualiserades tanken återigen hos mig.
Ystad • Publicerad 6 mars 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stranden öster om Ystad saltsjöbad har klarat sig bra – tack vare strandfodringen.
Stranden öster om Ystad saltsjöbad har klarat sig bra – tack vare strandfodringen.Foto: Mark Hanlon

I de återkommande diskussionerna om Hamnstadsprojektet och bevarandet av Ystads stadskärna finns det anledning och ställa sig motsvarande fråga.

Historiskt har människan aldrig riktigt rått på ”vädrets makter” Vi har möjligen kunnat dämpa och förhala konsekvenserna men förr eller senare har vi fått kapitulera.

Annons

Kulturer, imperier och enskilda länder har gått under på grund av klimatförändringar, som lett till krig och folkvandringar. Vår tids klimatförändringar, konflikter och flyktingvågor är egentligen en upprepning av historien.

Flera gånger har jag väckt tanken om det över huvud taget är försvarbart att fortsätta bygga på låglänt mark nära havet.

Det finns ärligt talat mycket annan mark att använda för bebyggelse – Sverige är lyckligt lottat med en stor landyta och liten befolkning. Varför då fortsätta att ge bygglov till bebyggelse, som bevisligen kommer att bli väldigt utsatt vid en framtida havsnivåhöjning.

Att flertalet människor vill bo nära havet kan inte vara ett tillräckligt skäl. National- och privatekonomiskt kan det få förödande konsekvenser.

Försäkringsfrågan och möjligheten att låna pengar är redan idag en utmaning. Samhället kommer i ett framtida scenario med säkerhet inte kunna finansiera skyddet av all bebyggelse, vilket gör att vi hamnar i en prioriteringsdiskussion. Vad ska skyddas och bevaras och vad kan vi inte klara av.

Vi borde redan idag på allvar, med realism och ärlighet lyfta ovanstående tankar på vår kommunala agenda. Jag är medveten om befintliga översiktsplaner men dessa måste revideras, då förutsättningarna snabbt förändras.

Det behövs en lång framförhållning och redan nu måste vi fråga oss vad som ska prioriteras, hur ska en framtida grundläggande infrastruktur se ut, var är det egentligen lämpligt att bygga.

Omfattningen av våra nuvarande naturreservat måste självklart också belysas och övervägas. Inget kan vara ”hugget i sten”

Redan idag förs diskussionen men knappast med det tydliga inriktningen prioriteringar av befintlig bebyggelse/infrastruktur och lämpligheten av fortsatt byggnation i låglänta och kustnära områden.

Löderups strandbad är ett av många hotade områden. Kommer vi att kunna fortsätta att skydda området med hövdor, sandfodring och sten eller ska vi börja se oss om efter andra lösningar för hotade fastighetsägare.

Annons

Jag menar, att kommunen bör planera för andra långsiktigare lösningar nämligen erbjuda alternativ på andra sidan backen.

Klimatförändringarna lär inte vänta på oss - det är hög tid att komma igång på allvar. Önsketänkande håller inte – det har vi nog av i vårt land.

Göran Göransson

KD Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons